Periskop Nedir?Nerede Kullanılır?
Periskop Nedir?Nerede Kullanılır?
Denizaltı gemilerinde, suyun üstüne çıkarılarak dışarıyı gözlemeye yarayan bir alet.
Denizaltında yüzen gemiler denizin yüzüne çıkmadan deniz üstünde bulunan şeyleri görmek zorundadır. Buna da ancak bir cins dürbün olan periskopla sağlarlar.
Periskopun objektifi deniz üzerine çıkarılır, aküleri de geminin içinde bulunur.
Deniz üstünde bulunan cisimleri izlemek isteyen gemi kaptanları, periskopu istedikleri gibi ayarlayabilmek imkânına sahiptirler.
EK BİLGİ
Periskop nedir?, Periskop ne işe yarar, nasıl çalışır,periskop özellikleri nelerdir? ,Periskop hakkında bilgi
periskopPeriskop; DenizaltıPeriskopu ekseni etrafında çevirerek 360°’lik bir dönüş yapmaklarda, suyun üzerine çıkartılarak dışarısını gözlemeye yarayan optik bir alettir. Işınları toplıyan merceklerden, bu ışınları yansıtan prizmalardan meydana gelmiştir. Bütün bunlar uzun bir tüp içinde yerleştirilmiştir.
Denizaltı daldığı zaman suyun üzerini görmek için periskopun objektifini denizin yüzeyine çıkarır. Prizmaya çarpan ışınlar yansıyarak tüp boyunca aşağıya doğru iner, burada bazı mercek sistemlerinden, prizmalardan geçerek bir ekran üzerinde toplanırlar. Okülere yaklaşıp da buradan içeriye bakınca, suyun dışındaki her hangi bir şeyi görmek mümkün olur. Denizaltı, periskop tübünün uzunluğundan daha derine dalarsa, bu aletten faydalanamaz.
Periskopu ekseni etrafında çevirerek 360°’lik bir dönüş yapmak mümkündür. Periskop denizaltılar için ancak gündüzün faydalı olabilen bir alettir. Bununla beraber, İkinci Dünya Savaşı sırasında kızılötesi ışınlardan faydalanılarak geceleri de kullanılabilen periskoplar yapılmıştır.
Periskop, denizaltı gemilerinde olduğu gibi, kara savaşlarında da, siperlerde, tanklarda kullanılır. Bunların donanımı ayrı olmakla birlikte, gene prizmalar düzenine dayanır. Kara savaşlarında, bir tepenin ardını görebilmek, tümseklerin ilerisini gözleyebilmek için, periskoplardan faydalanılır.
Öte yandan, II. Dünya Savaşı’nda, denizaltıların uçaklara karşı savunmasında, görüş açısı çok geniş periskoplar yapılmış, bunlarla bütün gökyüzünü çepeçevre taramak mümkün olmuştur. Ayrıca, periskoplara eklenen yeni aletlerle, görülen düşman hedefinin uzaklığı da inceden inceye hesaplanmakta, böylece tam isabet kaydedecek atışlar yapılabilmektedir.
ARADIĞINIZI BULAMADIYSANIZ BURADAN ARAYIN
burda sadece nerde kullnaıldığı yazıyor nasıl çalıştığını değil
Emre bey uyarınız üzre konu güncellenmiştir teşekkürler
çooooook sagolun fen projemi yaptım ama suunum için bubilgiler gerekiyordu saolun
çok güzel bir site tam aradığımı buldum
bu siteyrler e bayılıyorum teşekkurler güzel site
çok teşekkürle fen ödevimeyardımcı oldunuz:)
Ödevim için lazımdı sağoluuuuuuuuuunnnn
Teşekkürler baba adamsın ya ödevimi yaptım sayenizde