DOLAR: 2.32 TL
EURO: 2.85 TL

YAŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

YAŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

Belli bir sene sonra herkesin yaşı aynı miktarda artar.İki kişinin yaşları toplamı t yıl sonra 2t artar.
Belli bir sene önce herkes aynı miktarda gençti.Üç kişinin yaşları toplamı t yıl önce 3t daha azdı.İki kişinin arasındaki yaş farkı zamanla değişmez.

Örnek 1

Bir baba 48, oğlu 18 yaşındadır. Kaç yıl sonra yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katı olur?

A) 4  B) 8   C) 9  D) 12

Çözüm

Baba ile oğlunun yaşları farkı 48 – 18 = 30 dur.Yaşları farkı hiç bir zaman değişmez.Yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katı olacağından,

30 x 3 = 90 olmalıdır.
48 + 18 = 66 (şimdiki yaşları toplamı)
90 – 66 = 24 Yaşları toplamı artmalı
24 : 2 = 12 yıl sonra olur.

Cevap D

Bu soru tipleri denklem kurularak ta çözülebilir. Şimdi bu tip örnekler yapalım:

Örnek 2

Salim’in 4 yıl önceki yaşının, 6 yıl sonraki yaşına oranı dir. Buna göre, Salim’in şimdiki yaşı kaçtır?
A) 11   B) 12   C) 13  D) 14

Çözüm
Salim’in şimdiki yaşı x olsun. Verilenlere göre,

Cevap D

YAŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ CEVAPLAR AŞAĞIDA

1. Yaşları 2,3 ve 4 sayıları ile orantılı olan 3 kardeşin yaşları çarpımı, yaşları toplamının 24 katıdır. Büyük kardeş kaç yaşındadır?

A) 8 B) 12 C) 16 D) 20 E) 24

2. Üç kişinin yaşlarının ortalaması 20 dir. En büyük olan 25 yaşında olduğuna göre, ortancanın yaşı en az kaç olabilir?
(Yaşlar tamsayıyı göstermektedir)

A) 16 B) 17 C) 18 D) 19 E) 20

3. Ali’nin yaşı, Cem ile Zeynep’in yaşları toplamının 2 katına eşittir. Ali şimdiki yaşının 4 katına geldiğinde, Cem ile Zeynep’in yaşları toplamı, Ali’nin yaşının kaç katına eşit olur?

A) 13/8 B) 2 C) 3 D) 15/7 E) 4

4. Ahmet “a” yaşında iken Mehmet “b” yaşında idi. Ahmet “c” yaşına geldiğinde Mehmet kaç yaşında olur?

A) b+a-c B) b+c-a C) c+a-b
D) a+b-2c E) c-a

5. Deniz, Figen’den 4 yaş küçüktür ve Figen Oya’dan 3 yaş büyüktür. İki yıl önce üçünün yaşları toplamı 11 olduğuna göre, Figen’in şimdiki yaşı kaçtır?

A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6

6. Bir babanın yaşı, ikişer yıl ara ile doğmuş 3 çocuğunun yaşları toplamına eşittir. Baba 42 yaşında olduğuna göre, en büyük çocuk doğduğunda babanın yaşı kaçtı?

A) 22 B) 24 C) 26 D) 28 E) 30

7. Bir bisikletli 2 tam 1/2 saatte 70 kilometre yol gidiyor. Aynı yolu 3/4 saat az zamanda alabilmesi için hızını ne kadar arttırmalıdır?

A) 28 B) 16 C) 14 D) 12 E) 8

8. Bir babanın yaşı, üç çocuğunun yaşları toplamının 4 katıdır. 5 yıl sonra 3 çocuk ve babanın yaşları toplamı 80 olacağına göre, baba kaç yaşındadır?

A) 40 B) 44 C) 48 D) 52 E) 56

9. Bir baba ile oğlunun şimdiki yaşları toplamı 50 dir. 5 yıl sonra babanın yaşı, oğlunun yaşının 4 katı olacağına göre, babanın şimdiki yaşı kaçtır?

A) 40 B) 41 C) 42 D) 43 E) 44

10. Bir baba ile iki çocuğunun yaşları toplamı 60 tır. Büyük kardeş küçüğün 3 katı ve babaları ise iki çocuğunun yaşları toplamının iki katı yaşındadır. Babanın yaşı kaçtır?

A) 48 B) 40 C) 36 D) 34 E) 32

11. İki kardeşin yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katına eşittir. 6 yıl sonra yaşlarının toplamı, yaşlarının farkının 5 katına eşit olacağına göre, büyük olan bugün kaç yaşındadır?

A) 36 B) 18 C) 12 D) 9 E) 8

Yaş Problemleri

12. 8 yıl sonraki yaşı, 2 yıl önceki yaşının iki katı olacak olan bir çocuk kaç yaşındadır?

A) 12 B) 13 C) 14 D) 15 E) 16

13. Üç kardeşin yaşlarının ortalaması 16 dır. En küçük kardeşin yaşı, şimdiki yaşının 3 katına ulaştığında bu üç kardeşin yaşlarının ortalaması 40 olmaktadır. Buna göre en küçük kardeşin şimdiki yaşı kaçtır?

A) 19 B) 17 C) 16 D) 14 E) 12

14. İki yıl önce annenin yaşı, kızının yaşının 4 katı idi. 8 yıl sonra ise 2,5 katı olacaktır. Annenin şimdiki yaşı kaçtır?

A) 38 B) 40 C) 42 D) 45 E) 50

15. Bir anne çocuğundan 21 yaş büyüktür. 4 yıl önce annenin yaşı, çocuğunun yaşının 4 katı idi. Buna göre çocuk bugün kaç yaşındadır?

A) 7 B) 9 C) 10 D) 11 E) 12

16. Bora’nın 2 yıl sonraki yaşı, Özgen’in 4 yıl önceki yaşının 5 katıdır. İkisinin bugünkü yaşları toplamı 20 ise Bora kaç yaşındadır?

A) 10 B) 11 C) 12 D) 13 E) 14

17. 3 er yıl ara ile doğan 5 kardeşin yaşları toplamı 65 ise, en küçük kardeş kaç yaşındadır?

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

18. Ahmet’in yaşı, Mehmet’in yaşının 2 katıdır. 10 yıl önce her ikisinin yaşları toplamı Ahmet’in şimdiki yaşına eşit olduğuna göre, Mehmet’in şimdiki yaşı kaçtır?

A) 60 B) 56 C) 40 D) 36 E) 20
19. Bir baba ile ikişer yıl arayla doğan iki çocuğunun yaşları toplamı 82 dir. 2 yıl sonra babanın yaşı büyük çocuğun yaşının 2 katından 2 fazla olduğuna göre, küçük çocuk kaç yaşındadır?

A) 14 B) 16 C) 18 D) 20 E) 22

20. İki kardeşin bugünkü yaşları oranı 3/4 tür. 10 yıl sonra iki kardeşin yaşları oranı, 8/9 olacağına göre, kardeşlerin bugünkü yaşları toplamı kaçtır?

A) 7 B) 14 C) 21 D) 28 E) 35

21. İki kardeşten büyüğünün yaşı, küçüğünün yaşının 4 katıdır. Küçük, büyüğün yaşına geldiğinde, ikisinin yaşları toplamı 44 olacağına göre, büyük kardeş kaç yaşındadır?

A) 8 B) 12 C) 16 D) 20 E) 24

22. n yıl önce Tolga x yaşındaydı. r yıl önce kaç yaşındaydı?

A) x+n+r B) x-n+r C) n-x+r
D) x+n-r E) x-n-r

23. Yaş ortalaması 14 olan bir gruba, her biri 23 yaşında olan 3 kişi katılıyor. Oluşan yeni grubun yaş ortalaması 17 ise ilk grup kaç kişidir?

A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 E) 10

24. Bir babanın yaşı, 4 çocuğunun yaşları toplamından 4 eksiktir. Çocukları yaşları toplamı 45 ise, kaç yıl önce babanın yaşı, çocukların yaşları toplamının 2 katı idi?

A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9

CEVAPLAR; 1-B, 2-C, 3-A, 4-B, 5-C, 6-A, 7-A, 8-C, 9-D, 10-B, 11-C, 12-A, 13-A

14-C, 15-D, 16-D, 17-E, 18-E, 19-C, 20-B, 21-C, 22-D, 23-A, 24-C

Sponsorlu bağlantılar
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

  1. ece su diyor ki:

    carpma işlemini gerektiren problemler yok mu varsa bana bıri söylesin ne olur cepap yazan yere tıklayın bana söyleyin

  2. sss diyor ki:

    çook güzelllll ödevimi yapabildim :)

  3. sss diyor ki:

    çook güzelllll işime yaradı:)

  4. koray diyor ki:

    allah razı olsun bir tane site bulamadım ya

Yorum Yaz

Yukarı Çık
Önceki yazıyı okuyun:
KAT PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR ÖRNEKLERİ?

KAT PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR ÖRNEKLERİ? ÖRNEK 1:Oya ile Mete'nin yaşlarının toplamı 28'dir.Mete'nin yaşı, Oya'nın yaşının 4 katından 3 yaş fazladır.Mete...

Kapat